Categorieën
Niet gecategoriseerd

OpenTherm vs Aan/uit

OpenTherm vs AAN/UIT

Bij de installatie van slimme thermostaten zoals de Nest Learning Thermostat of de Tado thermostaat zijn er verschillende manieren om deze aan te sluiten.

Hoe werkt AAN/UIT?

In deze blogpost zal ik uitleggen wat de verschillen zijn tussen verschillende soorten aansluitingen voor thermostaten. Laten we beginnen met de meest eenvoudige aansluiting, namelijk AAN/UIT of ON/OFF. Bij deze aansluiting wordt er een schakeling gemaakt tussen de twee draden. Dit werkt als een schakelaar: wanneer de thermostaat warmte vraagt, verbindt de thermostaat deze twee draden met elkaar. Hierdoor gaat de ketel aan en wordt het huis verwarmd. Het grootste nadeel van deze aansluiting is dat de ketel op volle kracht stookt en pas stopt wanneer de thermostaat de ingestelde temperatuur heeft bereikt.

Hoe werkt OpenTherm?

Dan hebben we OpenTherm. Het grootste verschil tussen OpenTherm en AAN/UIT is dat bij OpenTherm de thermostaat en de ketel daadwerkelijk met elkaar communiceren. De thermostaat kan aan de ketel doorgeven hoe warm het precies is en op basis daarvan kan de kracht van de ketel worden bepaald. Op het moment dat de temperatuur in huis bijna de ingestelde temperatuur bereikt, kan de thermostaat met OpenTherm aan de ketel doorgeven om minder hard te gaan stoken.

Wat is (e)BUS?

Sommige ketels, zoals die van het merk NEFIT, hebben geen OpenTherm-aansluiting, maar een (e)BUS-aansluiting. In de praktijk functioneert de BUS-aansluiting op een vergelijkbare manier als de OpenTherm-aansluiting, maar met een iets andere communicatietaal. Dit betekent dat de Nest Thermostaat niet direct een NEFIT-ketel kan aansturen via de OpenTherm-aansluiting. Hiervoor is een OT-Converter nodig, die op de BUS-aansluiting van de NEFIT-ketel kan worden aangesloten. Vervolgens kan de Nest Thermostaat op de andere kant van de OT-Converter worden aangesloten.